неделя, 10 август 2008 г.

Хонг Конг - градска екзотика и азиатски шик








Хонг Конг – градска екзотика и азиатски шик
Със съдействието на българския Съюз на инвеститорите в туризма

Всеки, който е чел романите на Джеймс Клавел „Тайпан” и „Търговска къща” има идеалистична представа за Хонг Конг. На място разбираш, че тя си е чиста истина и 200 години по-късно от времето, когато се развиват историите. Защото мегаполисът с население колкото България, но върху едва 1 100 квадратни километра на 260 острова, очарова с умението да съчетава азиатските традиции с британското колониално влияние и лек космополитен привкус. Най-евтино се стига до присъединената към Китай през 1997 г. английска територия с Аерофлот, но ако искате да пътувате наистина луксозно без да се охарчите смъртоносно, вашата авиокомпания са Турските аеролинии. Дори пътниците от туритическа класа се настаняват в петзвезден хотел при десетчасовия им престоя между двата полета в Истанбул и имат възможност да разгледат града. Автобусът на авиокомпанията се грижи за транспортирането им до центъра и обратно. Полетът минава почти незабележимо между доброто хапване и богатия избор от музика, филми или електронни игри на персоналния екран пред вас. Един съвет: когато обикаляте Истанбул и решите да видите най-скъпия хотел там „Чингирлик” – прескочете го. Освен ако искате да броите 17 лева за чаша минерална вода или 26 за каничка чай от пакетче.
Хонг Конг! Макар на снимките да прилича на игленик от небостъргачи, всъщвост между тях има въздух и изненадващо много зеленина на облагородените хълмове. Разбира се, в град, където земята е най-кът са построили летището си на изкуствен остров в морето и това е най-скъпата стока. Например, на мястото, където днес е построен високият и тесен хотел „Панорама” с изглед към залива е имало само два магазина, но канадският инвеститор е купил парцела на баснословна цена няколко пъти по-висока от тази за издигането на 40-те му етажа. Но пък билдингът се е изплатил за 2 години, както сподели мениджърката му Рейнбоу Панг. И гъделът му е не толкова в лукса, защото поради липса на място няма басейн, а в стъклените стени на стаите и баните, при които имаш чувството, че си стъпил върху светлините на града.
Най-забележителното в Хонг Конг е архитектурата. Тя е толкова импозантна, че Холивуд е избрал там да снима „Батман-4”. Градската управа и полицията в продължение на няколко месеца затваряли райони и съобразявали уличното движение с кинаджиите, но пък премиерата бе на 17 юли в Хонг Конг и за града това бе отлична реклама. Другата жива реклама е екшън-героят Джеки Чан и къщата му, прилична на крепост, кацнала върху хълма над местния голф-клуб. Плюс 150 години британско владичество, ъсчетани с 5000-годишна китайска история.
Ще осъзнаете размахът, с който строят в Хонг Конг не по главозамайващите небостъргачи, а по това как са пренесли тухла по тухла триетажната колониална постройка Мъри Хаус от центъра на брега. В старинната британска къща е разположен морският музей и си изглежда сякаш винаги е била там, а не е отстъпила парцела си на над 100-етажната сграда от офиси на световни фирми.
Доказателство как древно и съвременно си живеят мирно и кротко е Ман Мо Темпъл. Сгушен между модерните сгради в храма времето е спряло. Пред него е пещта, в която богомолците изгарят листчетата с молитвите си, за да можат чрез пушека да стигнат по-бързо до Буда. А вътре прошенията им, написани върху червени бележки, се веят под плетени ракитови фенери. Въздухът е толкова гъст от благовоните пръчици, че може да се реже, а храмовите врати са като произведения на резбарското изкуство.
Приклйчение за сетивата е кварталът, наречен „Улица на изсушената морска храна”, но всъщност там се повават не само традиционни азиатски продукти, ами цярове от китайската медицина. В магазинчетата никой не се стряска от прерапирани елени и сърни в цял ръст или опънати върху дървени пръчки гушерови кожи. Лястовичите гнезда, от които се прави полезна за имунната система, но баснословно скъпа супа са спретнато подредени в кутии. А в красиви лакирани рамки са поставени корени от женшен на стойност 10 000 евро. Повечето неща там европеецът не само не знае за какво точно служат, а и не смее да пита. Макар китайците охотно да споделят, че огромните хлебарки, нанизани спретнато на шиш, не са като гнусните домашни твари, ами се въдят в оризищата, „чисти” са и са пълни с протеин. Бррр!
Впрочем, вкусът на хонг-конгци дори и при модерната младеж, май е леко извратен, понеже хитовата напитка в момента е „Джони Уикър” черен етикет и зелен чай с много лед в огромна кана.
Кварталът на заведенията се нарича „СоХо” и из тесните му живописни улички човек може да види всичко – от „Старбъкс кафе”, през традиционен японски ресторант и класически английски пъб до улични сергии с цвъртящи китайски манджи. Плюс дискотеки, хотели и клубове. Забележителност на квартала е най-дългият ескалатор в света – 2,7 безкрайни километра нагоре по хълма. (Понеже целият Хонг Конг е разположен на баир почти няма полегат булевард, освен около залива, където са най-скъпите жилища).
Южната част на острова отвежда туриста към „Принца и просяка”. Макар хората от джонките да са се превърнали повече в атракция. Става дума за огромен залив в подножието на небостъргачите, наречен Абърдийн, където първите няколко пояса от пристаните са посветени на богаташките яхти. По-навътре е невероятната пъстрота на бедняшки лодки, ръждясали и очукани кораби. На тях хората се раждат, работят, умират и са нещо като държава в държавата – имат си собствено правосъдие и закон. Преди Хонг Конг да бъде присъединен към Китай като свободна икономическа зона през 1997 г. на джонките (така наричат лодките-жилища) се тъпчеха и всички бегълци от родината-майка. След изтичането на британско-китайскиа договор територията се върна към най-голямата социалистическа дърава, но запази не само иономиката, а и валутата си. Но е предпочитана дестинация от китайските туристи – по официални данни само до месец май над 12 млн. посетители са се наслаждавали на Хонг Конг.
Другият залив, Репълс Бей е предълъг плаж с хотели и голф-игрище. Пясъчната ивица е за всички, но за да станете член на голф-клуба трябва да платите еднократна такса от 2 млн. хонгконгски долара ($1=7,9 HK) плюс годищните вноски. На брега на Югно китайско море и храмът на Лейди Буда. Всъщност така наричат бог, който изпълнява желания и има леко женствен вид. В храма има и невзрачна фигурка от черен камък, пред която опашката не секва. Всички се надпреварват да я галят и ритуално да пъхат ръце в джобовете си – било на богатство.
Е, след като сте си осигурили пари, може да се отбиете на Стенли Маркет. Това е меката на туристите! Тук се продават всички онези сувенири и „безделушки”, които ще онтесете на приятели и роднини. Китйски фенери, лични печати с гранирана с йероглифи име върху камък, чаши, чинии, пепелници, фланелки, фигурки на Буда и маски на страшилища.
Не пропускайте за нищо на света приключението „Алба Луна”. Това е кораб с алени платна, който нощем обикаля залива. Феерията е невероятна! Светлините на Хонг Конг се оглеждат в небето и във водата, докато си пиете шампанското. От 20,00 часа започва симфонията на небостъргачите. Дирижирано от компютър художественото им осветление ги кара да светкат и мигат в тон с мелодия, огласяща залива. Финалът е бравурно лазарно шоу.
На следващата вечер също няма да скучаете, след като сте вършали с наслада из магазините на най-големите световни марки с ласкави за джоба цени. Статистиките, че Хонг Конг е един от най-скъпите градове в света се поддържат от цените на жилищата и на квадратен метър земя, а не от етикетите върху храната, например.
Не пропускайте изкачването с Peak Tram Ride – кокетна зъбчата железница, която отвежда към върха, от който града се вижда като на длан и има специални площадки за наистина безсмъртни нощни снимки. Не пропускайте вечерята в Café Deco. Там ястията наистина са произведение на изкуството в чиния, а от старите плакати по стените може да видите какви филми са давали в Хонг Конг в началото на 20 век.
На остров Лантау е местният клон на Дисниленд, а в Кулуун – Ситито. Благодарение на Олимпийските игри в Пекин, чиито „конски” клон бе в Хонг Конг, тук има изумителен хиподрум.
Със съдействието на българския Съюз на инвеститорите в туризма

1 коментар:

space каза...

аерофлот отдавна не са най-евтините. преди 2 години летяхме с oasishongkong доста по-евтино, сега дори и air france и british airways излизат по-евтино от аерофлот. поздрави!

Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев”

  Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева отново събира елита на...